Historische Vereniging Voorburg

 

De Historische Vereniging Voorburg is trots onderdeel vanELV logo logo rgb 001

StolpersteinStolperstein2

De eerste Stolperstein in de gemeente Leidschendam-Voorburg is woensdag 20 juni gelegd. Deze herdenkingssteentjes van 10 bij 10 centimeter  worden aangebracht in het trottoir voor huizen waar Joden,  Roma of Sinti hebben gewoond die door de nazi’s zijn verdreven, gedeporteerd en vermoord. De eerste Stolperstein in Leidschendam-Voorburg wordt geplaatst voor Alfred Goldsteen (1906-1945), op initiatief van zijn zoon. De heer Goldsteen woonde in de eerste oorlogsjaren in Voorburg aan de Rhijnvis Feithstraat 1. De steen is geplaatst in het trottoir voor zijn voormalige woonhuis, met instemming van de huidige bewoners.

Op transport

Alfred Goldsteen vestigde zich na zijn trouwen in 1935 met de Haagse Tine Janna Hoen aanvankelijk in de Hofwijckstraat 46 in Voorburg, een mooie plek voor hem als liefhebber van de watersport. Later verhuisden ze naar de Rhijnvis Feithstraat 1 in Voorburg-Noord. Hier woonde het gezin, Alfred, Tine en zoontje Gershon (geb. 1942) in 1944, het jaar waarin Alfred is opgepakt. Vier dagen na zijn arrestatie werd zijn tweede kind, Janny, geboren.

Alfred beschikte over een vals persoonsbewijs waarmee hij zich veroorloofde vrijelijk te reizen. Totdat tijdens een treinreis werd ontdekt dat het persoonsbewijs was vervalst. Hij werd overgebracht naar het Oranjehotel in Scheveningen (Scheveningse strafgevangenis), waar naar voren kwam dat Alfred Joods was. Dat betekende dat hij op transport ging naar Westerbork en vervolgens via Auschwitz naar Mauthausen, waar hij - letterlijk doodziek - is overleden.

Burgerinitiatief

Het initiatief voor de plaatsing van de struikelsteen is genomen door de zoon van Alfred, de 76-jarige Gershon Goldsteen. Hij woont in Tasmanië (Australië), maar komt speciaal naar Nederland voor het leggen van de Stolperstein.

In 2015 las Gershon een beschrijving van zijn vader in het boek ’70 Jaar Vrede en Vrijheid’ van de Historische Vereniging Voorburg. Jos Engels, gewaardeerd lid van onze vereniging, coördineerde op verzoek van de heer Goldsteen deze bijeenkomst. De gemeente faciliteerde dit bijzondere initiatief. Onder de indruk van dit verhaal, besloot Gershon dat er in Voorburg een Stolperstein moest komen voor zijn vader Alfred. In een messing plaatje op de steen staan naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden. De Stolperstein trekt de aandacht van voorbijgangers. Die struikelen er symbolisch over met hun hoofd en hart en moeten zich buigen om de tekst te lezen.

Europees monument

Stolpersteine (struikelstenen) zijn bedacht door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Met de plaatsing van de Stolperstein schaart de gemeente Leidschendam-Voorburg zich onder de ongeveer 150 Nederlandse gemeenten met Stolperstein, waaronder Den Haag (110 struikelstenen) en Rijswijk (5). In heel Europa zijn er inmiddels ongeveer 65.000 struikelstenen geplaatst, waarvan rond de 4.700 in Nederland. Over heel Europa komt zo steen voor steen een monument tot stand voor de slachtoffers van het nationaal socialisme en wordt de herinnering aan de slachtoffers levend gehouden.