Historische Vereniging Voorburg

 

De Historische Vereniging Voorburg is trots onderdeel vanELV logo logo rgb 001

17de eeuws Voorburg komt tot leven in

Een dorp dat zijn Gelijck en niet kent

Voorburg in de 17 e eeuw komt tot leven. De Historische Vereniging Voorburg (HVV) komt dit jaar met een uitgave een nieuw boeiend boek over de geschiedenis van Voorburg. Het boek  sluit aanhet jaar van de Gouden Eeuw: De auteurs Ruud Bosscher en Fabian van Boheemen hebben het dorpse leven in Voorburg in de 17de eeuw gereconstrueerd. In het boek komen allerlei facetten van het bestaan aan de orde zoals de geloofsbeleving, opvoeding en scholing, huwelijk, criminaliteit en vermaak. Uitgebreid archiefonderzoek is de basis van de publicatie.

Het boek wordt gepresenteerd op Openmonumentendag, 14 september om 11.00 uur. Op historische grond: de binnenplaats van huize Swaensteyn, waar zich in die Gouden Eeuw veel van het dorpsleven voltrok.

Het boek wordt gepresenteerd op Open monumentendag, 14 september om 11.00 uur. Op historische grond: de binnenplaats van huize Swaensteyn, waar zich in die Gouden Eeuw veel van het dorpsleven voltrok. Leden van HVV kunnen hun exemplaar ophalen bij onze stand voor de Oude Kerk.

Middelpunt van het boek zijn de dorpelingen die in Voorburg geboren werden, huwden en stierven, aangevuld met af en toe een toestroom van ‘vreemd volk’, zoals de hugenoten. De  bewoners van de buitenhuizen, die slechts enkele maanden per jaar hier bivakkeerden en nauwelijks iets bijdroegen aan de Voorburgse nestgeur, komen dan ook slechts sporadisch in het boek voor. Het is verbazingwekkend hoeveel informatie er over van alles en nog wat bewaard is gebleven, maar je moet dan wel weten waar je moet zoeken. En dat laatste weten de auteurs blijkens hun met zeer veel anekdotes uit kerkelijke, notariële, rechtelijke en overheidsarchieven doorspekte verhalen. De tekst is geschreven voor de in de geschiedenis geïnteresseerde Voorburger, maar is ook boeiend voor niet-dorpsgenoten.

Het boek telt 224 pagina’s en is verfraaid met vele kleurige illustraties. De prijs van het boek is 25 euro. Men kan het boek bestellen bij de secretaris van de HVV ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), maar ook kopen bij de musea Hofwijck en Swaensteijn. Bovendien is het tijdens Open Monumentendag op 14 september te koop bij het stand van de Historische Vereniging Voorburg  bij de Oude Kerk aan de Herenstraat. De  auteurs zijn daar aanwezig om op verzoek het boek signeren.