Historische Vereniging Voorburg

 

De Historische Vereniging Voorburg is trots onderdeel vanELV logo logo rgb 001

Damsigt: boek en expositie

Het eerste exemplaar van de nieuwe publicatie over de wijk Damsigt wordt op zaterdag 23 april 2016 uitgereikt aan wethouder Rozenberg in museum Swaensteyn. De dag erna gaat in hetzelfde museum een 6 weken durende expositie over de wijk Damsigt van start. Op Koningsdag 2016 wordt het boek aan de wijk Damsigt zelf gepresenteerd.

Het is een mooi en omvangrijk boek geworden, een resultaat van bijna drie jaar onderzoek, vergaderen, schrijven en redigeren door de werkgroep Oud-Damsigt. Zo’n 200 pagina’s Damsigt vanaf het prille begin, de buitenplaats, tot de recente geschiedenis, aangevuld met vele foto’s en anekdotes. Een niet te ontbreken stuk geschiedschrijving in iedere boekenkast in Damsigt, bij oud-wijkbewoners en bij dorpsgenoten.

Ieder HVV-lid ontvangt automatisch een exemplaar van het boek en ook de vele voorinschrijvers, ruim 325, zijn verzekerd van een exemplaar. Een verstandige keuze gezien de beperkte en slechts eenmalige oplage!

HVV leden kunnen hun boek ophalen op zondag 24 april 2016 tussen 13.00 en 14.00 uur in het museum. Ze kunnen dan gelijk gratis de tentoonstelling over Damsigt bezoeken. Leden, die een museumkaart bezitten, wordt vriendelijk verzocht deze mee te nemen en in museum Swaensteyn te laten scannen. Dan wordt het museum geholpen, dat wij toch graag in onze gemeente in stand willen houden

Damsigt

 

Het boek zal uitgebreid ingaan op de buitenplaats Damsigt en de tuinderijen die er voor het ontstaan van de wijk hebben gelegen. Vervolgens zal het ontstaan van de wijk worden beschreven en vooral ook het leven in de wijk, de winkels en het openbaar vervoer. Uiteraard komt de tweede wereldoorlog uitgebreid aan bod en wordt ingegaan op de vele sociale activiteiten en bijeenkomsten in de wijk.

Vanaf 24 april tot 5 juni 2016 is de speciale expositie over de wijk Damsigt geopend voor het publiek in het museum Swaensteyn. Gezien de hoeveelheid verkregen materiaal over de wijk belooft het een interessante en boeiende expositie te worden met onder meer een maquette van de zoekgeraakte theekoepel van Damsigt en fragmenten van een grenspaal die in de wijk heeft gestaan tussen Voorburg en Veur (Leidschendam)!

Het boek “Damsigt, een wijk apart” zal aan de wijk Damsigt worden gepresenteerd op Koningsdag 2016 op het centrale podium in de Damsigtstraat om ongeveer 10:15 uur. Vanaf dat moment kunnen de voorinschrijvers hun exemplaar in ontvangst nemen. Ook zijn dan nog boeken in de losse verkoop verkrijgbaar.