Historische Vereniging Voorburg

 

De Historische Vereniging Voorburg is trots onderdeel vanELV logo logo rgb 001

Oorlogsverhalen verfilmd

De Tweede Wereldoorlog heeft op veel landgoederen en buitenplaatsen in Zuid-Holland zijn sporen nagelaten. Soms zijn dit tastbare overblijfselen, zoals bunkers of sporen van vernieling, maar vaker nog gaat het om gebeurtenissen die voor altijd in het geheugen van (oud)bewoners en omwonenden gegrift staan. Twaalf bijzondere en soms ook ontroerende verhalen over onderduikers, vluchtelingen, vorderingen en afbraak zijn door het Erfgoedhuis Zuid-Holland op beeld vastgelegd en nu online te bekijken. Bekijk de films

 


Over bunkers, bomen en afbraak


Aan de twaalf korte films is meegewerkt door (oud)bewoners van de landgoederen, maar ook door oud-buurtbewoners, vrijwilligers en andere betrokkenen. De verhalen lopen uiteen van de commandobunker die Seyss-Inquart liet bouwen op landgoed Clingendael tot aan de boom bij kasteel Oud-Poelgeest waar Canadese soldaten hun sporen nalieten. Bijzonder zijn ook de verhalen van oud-bewoners en hun verwanten. Zo werd de Wassenaarse villa De Wiltzangk – eigendom van de Joodse familie Van den Bergh – door de nazi’s in beslag genomen en werd Groot-Leeuwenhorst in Noordwijkerhout afgebroken voor de aanleg van de Atlantikwall.

Landgoederen

In totaal zijn films gemaakt op tien landgoederen: Ockenburgh (Den Haag), Overvoorde (Rijswijk), Dorrepaal (Leidschendam), Clingendael, Oud Wassenaar en de Wiltzangk (Wassenaar), Oud-Poelgeest (Oegstgeest), Oostergeest en Huys te Warmont (Warmond) en Klein-Leeuwenhorst (Noordwijkerhout). Alle films zijn te bekijken op www.geschiedenisvanzuidholland.nl

Over dit project

Het project is mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van de Erfgoedlijn Landgoederenzone van de provincie Zuid-Holland, het Themafonds Erfgoedlijn Landgoederenzone van het Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds 1818 en het VSB Fonds. 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marloes Wellenberg (projectleider) via 015 -215 43 81 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.