Tentoonstelling in de huiskamer

Haags Gemeentearchief brengt nieuwe tentoonstelling de huiskamer in. Met de fototentoonstelling ‘Het dagelijks leven tijdens WO II in Den Haag’ vertelt het Haags Gemeentearchief het verhaal over een regeringsstad in oorlogstijd. Een indringend verhaal over een veranderend straatbeeld, groeiende onvrijheid, razzia’s, schaarste, maar ook voedselpakketten en bevrijding.De tentoonstelling wordt vanaf 30 maart online door het Haags Gemeentearchief aangeboden via de website haagsgemeentearchief.nl. Daarnaast licht het archief gedurende de gehele maand april de vijftien panelen uit de tentoonstelling nog eens extra toe op social media. Deze achtergrondverhalen zijn ook terug te vinden op de website van het archief als ‘verhalen van de stad’.

Luister naar de Bourgondiërs

We doen het niet vaak, maar deze keer willen we u het genoegen niet onthouden. 'De Bourgondiërs' neemt Bart Van Loo u mee op sleeptouw door de middeleeuwen. Het boek kan worden bluisterd als ppodcast. Alle afleveringen zijn beschikbaar via alle grote platformen. Beluister de auteur op https://klara.be/debourgondiers en mis niets van een even wonderlijke als gevaarlijke reis langs brandstapels en feestelijke banketten, de pest en riddertoernooien, Jeanne d’Arc en Filips de Goede, schizofrene koningen en geniale kunstenaars .

Nieuws van Gisteren

we starten een nieuwe reeks berichten over het nieuws van Gisteren. Kijk onder het tabblad historie voor

het tweede bericht

Delpher 29 februari 1920

Romeinse geschiedenis Voorburg uit dagboeken Caspar Reuvens

Caspar Reuvens was de grondlegger van de archeologie in Nederland. Hij was de eerste die tussen 1827 en 1833 opgravingen deed bij de Romeinse stad Forum Hadriani in Voorburg. Zijn handgeschreven opgravingsdagboeken zijn echter nooit gepubliceerd. Wethouder van Eekelen van Cultureel Erfgoed: “Het is heel bijzonder om deze Romeinse geschiedenis zo dichtbij te hebben, in de Voorburgse grond. Er is nog steeds veel wat we niet weten. Daarom laat de gemeente nu met hulp van geïnteresseerden de dagboeken van Reuvens ontrafelen om zo de Romeinse geschiedenis van Voorburg opnieuw te ontdekken.”

Velehanden.nl

Op de website velehanden.nl staan de handgeschreven dagboeken van Reuvens. Geïnteresseerden kunnen enkele pagina’s daarvan online laten ‘vertalen’ naar getypte en gemakkelijk leesbare tekst. Op deze manier wordt de inhoud van de dagboeken goed toegankelijk voor de wetenschap en het brede publiek.

Nieuws van Gisteren

het eerste bericht

Delpher 29 februari 1920

18 April is het Erfgoeddag 2020

Foto Erfgoeddag 75 jaar VrijheidDit jaar is het precies 75 jaar geleden dat Leidschendam-Voorburg bevrijd werd. Uiteraard groot feest in onze gemeente, de vlag ging uit. Het thema van de Erfgoeddag op zaterdag 18 april is dan ook ‘Vrijheid aan de Vliet’. U kunt met een authentieke bus (gratis) langs molens, musea, monumenten en parken om kennis te maken met ons prachtige erfgoed. Ook kunt u meevaren met de Ooievaart! Andere happening op 18 april is de Opening van het Watersportseizoen, die onder het bovengenoemde thema de Engelandvaarders nieuw leven in blaast.

Cultuurprijs 2019Cultuurprijs 2019!

Woensdag 12 februari 2020 heeft het Erfgoedpodium de Vliet Awards Cultuurprijs 2019 gewonnen!
In de Oude Kerk hebben we de prijs in ontvangst mogen nemen van de Wethouder Cultuur, Astrid van Eekelen. We hebben een echte award ontvangen, een bronzen beeld gemaakt door kunstenaar Frans Kokshoorn. De award heeft inmiddels een mooi plekje gekregen in het museum.Natuurlijk een enorme eer voor de inzet en het enthousiasme van alle partners de afgelopen 5 jaar. Voor onze vereniging naam Kees van der Leer de bijbehorende roos in ontvangst.

Dit succes gaan we uiteraard doorzetten de komende jaren!

Tijdens de uitreiking is er ook een kort filmpje getoond van Jacques van Herten.

Klik hier om de film te bekijken

Index bij een dorp

In 2019 publiceerde de Historische Vereniging Voorburg het boek “Een dorp dat geen geljick en niet kent” (HVV jaargang 19, 1). Een prachtig boek over Voorburg in de Gouden Eeuw. Het boek is geschreven door Fabian van Boheemen en Ruud Bosscher. Het is onderdeel van de reeks Historisch Voorburg. Bij het boek hoort een Index van personen. Deze wordt nu gepubliceerd via onze website. Kijk hier voor

de index