Bestuursmutaties

Alexandra OostdijkTijdens de Algemene Ledenvergadering van 23 mei jongstleden zijn de bestuursmutaties 2019 bekend gemaakt. Na 10 jaar nam Alexandra Oostdijk afscheid als bestuurslid. Nieuw in het bestuur zijn Kees van Paridon en Bas Nieuwenhuizen

Gerard Langerak benoemd tot erelid HVV

190523 Erelid LangerakTijdens de Algemene Ledenvergadering 2019 benoemde de Historische Vereniging Voorburg twee ereleden. Dit zijn de eerste ereleden die de vereniging benoemt. Gerard Langerak en Kees van der Leer zijn beiden lid geweest van het oprichtingsbestuur van de HVV en zijn daarna al 25 jaar onafgebroken actief geweest voor de vereniging. Kees kon er niet bij zijn. Hij wordt op een later tijdstip in het zonnetje gezet.

Gerard Langerak is naast lid van het oprichtingsbestuur, de eerste hoofdredacteur geweest van Historisch Voorburg en is lid gebleven van de redactie tot en met 2018. Hij verzorgde de eerste nieuwsbrieven, heeft de index van de eerste 5 (en 10) jaargangen verzorgd, hij schreef mee aan Voorburg-West. Hij was actief lid van de werkgroep Verteld Verleden. Gerard bezorgt nog steeds onze boeken bij de leden. Ook bij verenigingsactiviteiten is Gerard steeds aanwezig. Vrijwilligers zoals hij zijn voor onze vereniging goud waard.

park

De jubilerende Stichting “Mooi Voorburg” organiseert

Wandeling Zocher Zien in Park Vreugd en Rust

Op woensdag 27 februari om 15.00 uur

De wandeling toont de werking van water, gebogen lijnen, solitaire bomen en dichte bosschages. Het gebruik van open-gesloten, van licht-donker en van dichtbij-veraf, resulteerde in fraaie ruimtelijke landschappen. Het ideaal in de 19e eeuw laten wij u zien aan de hand van een onlangs in de archieven gevonden kaart uit 1920. In de 21e eeuw wil Stichting Mooi Voorburg bijdragen aan een herwaardering door het geven van wandelingen.

Drie generaties landschapsarchitecten Zocher hebben Nederland in de 19e eeuw verrijkt met tientallen parken, buitenplaatsen en tuinen. Deze parken behoren tot de top in de landschapsarchitectuur. Daarvan liggen 21 projecten in de Provinciale Landgoederenzone. Eén daarvan is Park Vreugd en Rust.

Mooi Voorburg ontmoet u graag op het tennispark in het clubgebouw aan het Oosteinde. Daar zijn informatiepanelen over de geschiedenis van de buitenplaats te zien. Vanuit het clubgebouw start de wandeling woensdag 27 februari 2019 om 15.00 uur.  Duur van de wandeling is ongeveer een uur en gaat over geasfalteerde paden.

Lezingen rond de feestdagen

Graag attenderen wij u op een aantal activiteiten van onze leden Meindert Marijs en Cees Nijgh.

Meindert en Cees geven vijf lezingen over "Driekoningenafbeeldingen in getijdenboeken" in museum “Swaensteyn” in Voorburg en wel op 16, 23, 26, en 30 december 2018 en de laatste op 6 januari 2019. De lezingen zijn van 14.30 uur tot 15.00 uur en zijn gratis op de entree van het museum na.

Op 14 februari 2019 om 20.00 uur in de Oude Kerk in Voorburg geven zij een lezing over “Van Gogh en zijn Voorburgse connecties”. De toegang is €5 (de opbrengst gaat naar de restauratie van de kerktoren).

Ronald bedankt voor de foto's

Bovenaan deze pagina kunt u een dia-show bekijken van de ledenbijeenkomst 2018. Ons jubileumfeest in het atrium van Gymnasium Novum. Ronald Meekel van same-D. was die middag onze fotograaf. Ronald bedankt!

Documentaire de Vliet langs Leidschendam en Voorburg

Door Jacques van Herten is een mooie documentaire gemaakt naar aanleiding vand  tentoonstelling enhte jubileumboek van de HVV. Deze documentaire is te zien op YOUTUBE. Klik hier om te kijken

Jubileummiddag, 25 jaar HVV

jubileum petit four 2
Het jaar 2018 stond voor de Historische Vereniging Voorburg in het teken van ons 25 jarig jubileum. Met een reeks lezingen, een boottocht over de Vliet een groots Jubileumboek en een tentoonstelling in de Voorburge musea, was het jaar al geslaagd. Op 10 november hebben we dit feestelijke jaar afgerond met een grootse ledenbijeenkomst in de aula van het Gymnasium Novum. Bijna 150 leden maakten hun opwachting. Met drank,  spijs en een historische pubquiz, werd het een gedenkwaardige middag. De HVV dankt allen die ons hebben geholpen om dit mogelijk te maken.

VLB6A

Leden krijgen jubileum Boek

Op zaterdag 15 september presenteerde de Historische Vereniging Voorburg het jubileum Boek De Vlet langs Leidschendam en Voorburg. Zo’n 100 enthousiaste leden waren aanwezig bij de zonnige ceremonie. In de tuin van Hofwijk vertelde Kees van Leer wat zijn favoriete verhalen zijn in het immense boek. Renier van Gelooven, de voorzitter van HVV reikte het boek uit aan de burgermeester Klaas Tigelaar. Terecht memoreerde deze dat dit jubileumboek een waardig alternatief van de Voorburgse Canon kan worden genoemd.

Bij het boek is een tentoonstelling in de musea Hofwijk en Swaensteyn geopend, deze is nog tot 2 december te bezichtigen. Daar kan het boek ook worden aangeschaft. Na afloop van de boekpresentatie konden de leden hun gratis exemplaar van het boek ophalen in de Herenstraat. Let op, leden van de Historische Vereniging Voorburg krijgen het boek gratis thuisbezorgd.

VLB3ajpg

VLB2a