Bestuur vergadert digitaal

Ook in november 2020 is het bestuur van de Historische Vereniging Voorburg bijeen gekomen. Wederom digitaal. Het was de eerste bestuursbijeenkomst zonder Frits Steinhorst en Nelleke Kok die afscheid hebben genomen. Voor Eugène Verkade was het zijn eerst offiële vergadering als penningmeester. Het ging hem goed af :)

Er is gepraat over de plannen voor het komende jaar. Het voornemen is om (gegeven de beperkingen vanwege de pandemie) de komende tijd bijeenkomsten op afstand te gaan organiseren. Andere onderwerpen die ter sprake kwamen waren, de aanpassing van de website, plannen rondom Stolpersteine en de (snode) plannen om rondom cq door maanweg, opa's veldje en de tuin van Hofwijck een tramlijn aan te leggen. We bereiden wat dat laatste betreft een gepaste reactie richting gemeente voor.

We hebben verschillende positieve reacties gehad op onze laatste uiggave en op de berichten uit de krant van gisteren die op onze website te lezen zijn. Dat doet de burger goed.

Afbeelding1.png

Nieuws van Gisteren

We zijn inmiddels al aardig op gang met onze reeks berichten over de krant van gisteren. We blikken terg naar 1945 en 1920. Kijk onder het tabblad historie voor een artikel over besmettelijke ziekten in 1945 en Scheurwet 1920.

het zestiende en zeventiende bericht

Oud-Voorburgers in nieuwe uitgave

Drie Oud-Voorburgers en drie auteurs, samen met de onvolprezen redactie van Historisch Voorburg, hebben weer een mooie, rijk geillustreeerde uitgave doen verschijnen. Bert Seelemeijer, Arie L. Spaans en Jacques Plugge schreven elk een interessante bijdrage. Alexander Crèvecoeur, een vogelaar, Johannes Bondt, een achteinde-eeuwse predikant en Willen (‘Chris’) Lindenburg, een verzetsman, zijn onderwerp van hun studies en artikelen in Historisch Voorburg. Zoals altijd worden de boeken bij de leden van de Historische Vereniging Voorburg bezorgd. Andere geïnteresseerden kunnen contact opnemen met de secretaris.

Afbeelding 2

Oprijlaan naar het huis van Oostenburg in 1908. Collecte Rob Crèvecoeur.

Algemene ledenvergadering 2020 digitaal

De Algemene ledenvergadering 2020 zal dit jaar digitaal plaatsvinden.

Geachte leden van de Historische vereniging,

Onze wereld maakt vreemde tijden mee, dat is niet voor de eerste keer. Zie bijvoorbeeld ons artikel over de Spaanse Griep in de rubriek het Nieuws van Gisteren. Die griep had de samenleving een paar jaar in haar greep gehad. Nu zitten we in een zelfde situatie. Toen bestond de HVV nog niet. Nu wel. We zijn trots op onze vereniging. Het runnen van een vereniging brengt ook verplichtingen met zich mee. Een van die verplichtingen is om het gevoerde beleid te laten beoordelen door de Algemene Ledenvergadering. Ook de plannen en begroting voor het komend jaar dienen door de ALV te worden goedgekeurd. Bij de HVV is het traditie om de ALV te combineren  met een interessante lezing, voorstelling of vergelijkbaar evenement. Dat kan nu allemaal niet. Door de Coronagriep en de daarop volgende maatregelen van onze regering is een samenkomst zoals we die gewend zijn bij de ALV niet aan de orde. In de passende noodverordening wordt aangegeven dat verenigingen hun ALV ook elektronisch kunnen afhandelen. En dat is wat we bij deze doen.

Vreugd en Rust gepubliceerd

Op vrijdag 19 juni 2020 was het dan eindelijk zover. Het nieuwe boek in de reeks Historisch Voorburg werd feestelijk aangeboden aan de Commissaris van de Koning Jaap Smit en onze wethouder van cultuur Astrid van Eekelen.

De uitreiking van de eerste exemplaren en de opening van de bijbehorende tentoonstelling vond plaats in museum Swaenstijn. Daar kunt u ook de tentoonstelling bezoeken. Wij roepen u op dat massaal te doen. Het is zeer de moeite waard.

Reserveer uw tickets

Leden van de historische vereniging krijgen de boeken thuisbezorgd. Bij het museum is het boek verkrijgbaar.

Tv midvliet heeft een mooie rapportage gemaakt van de opening.

Bekijk de uitzending

Nieuws van Gisteren

We zijn inmiddels al aardig op gang met een nieuwe reeks berichten over het nieuws van Gisteren. Kijk onder het tabblad historie voor een artikel over het Rode Pannendorp en een artikel over de Vossenburcht.

het zesde en zevende bericht

70 jaar vrede en vrijheid online

Sijtwende 2020

Het boek 70 jaar Vrede en Vrijheid is vanaf nu online beschikbaar.

70 jaar Vrede en Vrijheid

Het is binnen de Historische Vereniging Voorburg de regel om onze publicaties 5 jaar na verschijning online te zetten. Dit jaar is het boek 70 jaar Vrijheid en Voorburg aan de beurt. In deze uitgave wordt de geschiedenis van alle namen genoemd op het monument in het Sijtwendepark behandeld. Naar aanleiding van het boek, en de uitgebreide studie door onze werkgroep Verteld Verleden is het monument aangepast. kijk hier voor

meer berichten van deze werkgroep.

Alle digitaal beschikbare publicaties van de HVV kunt vinden onder het kopje Documenten onder aan de pagina.

Bestuur vergadert digitaal

Wie zich bezig houdt met geschiedenis weet dat de wereld voortdurend verandert en dat we ons daar aan aanpassen. Het bestuur van de Historische Vereniging Voorburg is daarom ook overgestapt op digitaal vergaderen. En dat is ons prima bevallen, al stond de wereld voor sommigen wel op de kop. Toch hopen we elkaar natuurlijk snel ook weer fysiek te ontmoeten.

Bestuur HVV