Historische Vereniging Voorburg

Verdiende oorkonde voor Jos Engels

Oorkonde Jos EngelsEr is hard gewerkt om de aanpassingen van het monument voor Vrede en Vrijheid tot stand te brengen. Bij de gemeente is er veel waardering voor het eindresultaat en voor de inzet om tot dit resultaat te komen. Afgelopen vrijdag 1 mei 2020  mocht Jos Engels,  in Park Sijtwende, als blijk van die waardering uit handen van de burgemeester een uniek mini-sijtwendemonument ontvangen. Met een oorkonde wordt de waardering onderstreept. De Historische Vereniging Voorburg is trots op deze waardering.

 

 

Monument eindelijk aangepast

mini monumentVijf jaar na de presentatie van ons boek '70 Jaar Vrede en Vrijheid' is het Monument voor Vrede en Vrijheid nu eindelijk aangepast. We zijn er blij mee.
Leidraad voor de aanpassing was de notitie die door het bestuur van de HVV in 2015 naar de gemeente is gestuurd met aanvullende bevindingen van het onderzoek naar de namen voor het boek.
Nadat de nieuwe burgemeester Tigelaar er kort na zijn aantreden in 2016 indringend op is gewezen dat het Monument  niet alleen tal van omissies en onjuistheden, maar ook de namen van NSB-ers bevatte, heeft hij de aanzet gegeven tot het daadwerkelijk aanpakken van het aanpassingsproject. Er is - nadat in april 2017 de namen van de 'foute' personen waren verwijderd - een werkgroep gevormd, die in het begin van dit jaar het College van B & W heeft geadviseerd over de aanpassing. Het resultaat is nu zichtbaar op het vernieuwde monument.

Lees meer...

Nieuws van Gisteren

we starten een nieuwe reeks berichten over het nieuws van Gisteren. Kijk onder het tabblad historie voor

het derde bericht

Delpher 29 februari 1920

Tentoonstelling in de huiskamer

Haags Gemeentearchief brengt nieuwe tentoonstelling de huiskamer in. Met de fototentoonstelling ‘Het dagelijks leven tijdens WO II in Den Haag’ vertelt het Haags Gemeentearchief het verhaal over een regeringsstad in oorlogstijd. Een indringend verhaal over een veranderend straatbeeld, groeiende onvrijheid, razzia’s, schaarste, maar ook voedselpakketten en bevrijding.De tentoonstelling wordt vanaf 30 maart online door het Haags Gemeentearchief aangeboden via de website haagsgemeentearchief.nl. Daarnaast licht het archief gedurende de gehele maand april de vijftien panelen uit de tentoonstelling nog eens extra toe op social media. Deze achtergrondverhalen zijn ook terug te vinden op de website van het archief als ‘verhalen van de stad’.

Luister naar de Bourgondiërs

We doen het niet vaak, maar deze keer willen we u het genoegen niet onthouden. 'De Bourgondiërs' neemt Bart Van Loo u mee op sleeptouw door de middeleeuwen. Het boek kan worden beluisterd als podcast. Alle afleveringen zijn beschikbaar via alle grote platformen. Beluister de auteur op https://klara.be/debourgondiers en mis niets van een even wonderlijke als gevaarlijke reis langs brandstapels en feestelijke banketten, de pest en riddertoernooien, Jeanne d’Arc en Filips de Goede, schizofrene koningen en geniale kunstenaars .

Nieuws van Gisteren

we starten een nieuwe reeks berichten over het nieuws van Gisteren. Kijk onder het tabblad historie voor

het tweede bericht

Delpher 29 februari 1920

Romeinse geschiedenis Voorburg uit dagboeken Caspar Reuvens

Caspar Reuvens was de grondlegger van de archeologie in Nederland. Hij was de eerste die tussen 1827 en 1833 opgravingen deed bij de Romeinse stad Forum Hadriani in Voorburg. Zijn handgeschreven opgravingsdagboeken zijn echter nooit gepubliceerd. Wethouder van Eekelen van Cultureel Erfgoed: “Het is heel bijzonder om deze Romeinse geschiedenis zo dichtbij te hebben, in de Voorburgse grond. Er is nog steeds veel wat we niet weten. Daarom laat de gemeente nu met hulp van geïnteresseerden de dagboeken van Reuvens ontrafelen om zo de Romeinse geschiedenis van Voorburg opnieuw te ontdekken.”

Velehanden.nl

Op de website velehanden.nl staan de handgeschreven dagboeken van Reuvens. Geïnteresseerden kunnen enkele pagina’s daarvan online laten ‘vertalen’ naar getypte en gemakkelijk leesbare tekst. Op deze manier wordt de inhoud van de dagboeken goed toegankelijk voor de wetenschap en het brede publiek.

Lees meer...

Nieuws van Gisteren

we starten een nieuwe reeks berichten over het nieuws van Gisteren. Kijk onder het tabblad historie voor

het eerste bericht

Delpher 29 februari 1920